2018. II. félév


23. Hozd ki magadból a maximumot - MDSZ futónap


Az idei alkalommal is részt vettünk a Magyar (egyben Európai)Diáksport napon. Új helyszínről indulva tették meg a 2018 m távolságot tanulóink. Az erről készült képes beszámolót itt olvashatja el.


24. Sportágválasztó


November 10. napja szombatra esett, ám a hosszú hétvégék kialakítása miatt a pihenőnap országos munkanappá módosult. A gyerekeknek is kötelező volt az iskolai részvétel, bár ez a mai napon kissé rendhagyó volt. Ma nem annyira a körzőt és vonalzót, tankönyvet, munkafüzetet, hanem az izmokat, koncentrációjukat kellett használniuk. Sportágválasztó névre neveztük el a mai napon lebonyolított programot. Az erről készült beszámolót itt olvashatják el. Képek is készültek.

25. Energiát viszünk a jövőbe


Már a negyedszázadik olyan eseménynél tartunk, amely a pályázathoz kapcsolódik. Garas Mariann tanárnő köré már február óta csatlakoztak azok a gyerekek, akiknek a kedvenc tantárgyaik -bátran írhatom, sok társukkal ellentétben- a természettudományhoz kapcsolódnak. A programsorozat az "Energiát viszünk a jövőbe" nevet kapta. A matekot, fizikát szerető gyerekek az év folyamán 10+1 alkalommal, esetenként 2 órában vettek részt az iskolában és külső helyszíneken különböző programokban. Tanárnő szakmai beszámolóját itt közlöm a kedves olvasókkal. Itt láthatók az esemény képei.

26. Úszás

A mindennapos testnevelés egyik alappillére lenne ez a sportág, sajnos, Kisbéren még nem épült meg az ide szánt tanmedence, melyben a környék iskolásai tanulhatják ezt a csodás sportot.
Intézményvezető Asszony és a testnevelők álma vált valóra azzal, hogy a pályázatnak köszönhetően az idén és jövőre a legtöbb tanulónk eljut a víz közelébe. Ennek összege közel 2 millió forint, melyben a szállítás, uszoda és edző bérleti díjak szerepelnek.
Az idei évben október 2. napjától keddenként 10-10 alkalommal járnak úszásoktatásra az ötödik, hatodik és hetedik évfolyamosok. Összesen 109 tanulónk kap így lehetőséget úszásra. A program május végéig nyúlik el. Az 1. rész, a hetedik osztályosok úszása lezárult, itt a szakmai részbeszámoló Betti tanárnő tollából. A képeket itt láthatják, ez a galéria állandóan bővül.

27. Családi nap

Az utolsó diákjaink, azok szülei, közeli rokonai, pedagógusaink közösen töltöttek el egy szép estét iskolánkban. A jó hangulatú találkozóról ide klikkelve olvashat. Fényképek is készültek, melyeket itt tekinthet meg.

28. Tájfutó fiesta

Iskolánkban a tanulók nagyon szeretik a futásnak ezt a szakágát. Nem múlik el úgy egész napos sporteseményünk, hogy e sportágat ne iktatnánk a programba. A nyáron Bakonybélben már volt egy egyhetes tábor, zárás a december 1-én tartott Tájfutó fieszta volt. Most az erről készült beszámolót olvashatják, ezen kívül böngészgethetnek a félév alatt készült tájfus képekben is. A Fiestáról készült képeket itt nézheti meg.

29. Amit eszel, azzá leszel

Ezzel a névvel indította el Erzsike tanárnő a 10 alkalommal tartott szakkörét. A foglalkozásokról készült beszámolót itt, a képeket pedig ide klikkelve tekinthetik meg.

30. Márton nap

November utolsó hetét immár hagyományszerűen, az előző tanévhez hasonlóan, az ősz legjelesebb ünnepeinek felelevenítésével töltöttük. A program célja az idegen nyelv tanórán kívüli használata mellet, a magyar kultúra megismertetése, hagyományaink ápolása volt. Idegen nyelvet mindig saját anyanyelvünkkel történő összehasonlítás útján tanulunk. Ehhez szorosan hozzátartozik saját kultúránk összevetése más nyelvet beszélő „testvéreinkével”.
Idén az októberben ünnepelendő Halloween, a novemberi Márton nap és Hálaadás került előtérbe. A programra az amerikai Hálaadás utáni napon november 23-án került sor. Ezt azonban hosszú előkészületek előzték meg. Közel 50 tanuló, negyediktől hatodik osztályig és az őket koordináló pedagógusok vettek részt a lebonyolításban. A gyerekek november elejétől szorgosan készültek az adott ünneppel kapcsolatos tudnivalók bemutatására mind magyar mind idegen nyelven. Zsóka néni segítségével készültek a lámpások, az első és másodikos tanulók szorgalmasan gyakorolták a magyar, libával kapcsolatos népdalainkat Kinga néni és Ildikó néni szárnyai alatt. Alsó tagozatos kisdiákjainknak lehetőségük nyílt Márton nap alkalmából kicsit visszautazni az időben és megismerni Márton legendáját mesés formában, Sulyok Tamás előadásában. Ebben a rohanó világban, az „okos” eszközök hódítása mellett öröm volt nézni, ahogy a kicsik rögtön átadták magukat a mese varázsának és kizárva a külvilágot csillogó szemmel hallgatták hatodikos társukat.
A műsor konferálása és a magyar nyelvű háttérinformációk bemutatása a 6. a osztály feladata volt. Ők kronológiai sorrendben, rövid történelmi kitekintés után szót ejtettek néhány, az ünnepekhez kapcsolódó érdekességről, időjáráshoz kapcsolódó hiedelmekről és összevetették ezt a magyar hagyományokkal. Ráhangolódásként két diákunk az Egyél libám, egyél már című népdalt szólaltatták meg furulyán. Kezdetnek az angol nyelvterületeken elterjedt Halloween ünnepről esett szó magyar és angol nyelven, majd az 5.b osztály előadásában egy kis ízelítőt kaphattunk erről zenés – táncos formában is. Negyedik osztályosaink időt és energiát nem kímélve német nyelven mutatták be szent Márton történetét. Ehhez egy rövidke kis filmet is készítettünk, melyben a gyerekek kis képkártyákkal szemléltették az általuk éppen elmesélt történethez kapcsolódó kulcsszavakat, segítve ezzel társaikat a szöveg megértésében. Végül, de nem utolsó sorban az amerikai hálaadás történetéről hallhattunk, illetve élhettük át az első hálaadást egy rövid angol nyelvű színdarabnak köszönhetően az 5. a osztály előadásában. A műsor zárásaként, a tavalyi évhez hasonlóan első ás második osztályos tanulóink végre kézbe kaphatták lámpásaikat és libadalokat énekelve útnak indulhattak a közeli óvodába, tanítók kíséretében. A diákönkormányzatnak köszönhetően az idei évben sem kellett lemondanunk a jól megérdemelt libazsíros kenyérről, a diákok szavait idézve zsíros „szenyóról”, ami az előző évhez hasonlóan idén is lélegzetelállító volt.

Az eseményről készült képeket itt nézhetik meg.

31. Túraszakkör

A félév során gyerekeink 4 alkalommal vettek részt kimondottan túrán, kétszer pedig kirándulással összekötött programokat tekintettek meg. Ezekről készült emlékeztetőt itt olvashatják. Sok szép kép is készült, melyeket ide klikkelve láthatnak.

32. Falukarácsony


Elérkeztünk az utolsó programunkhoz, a falukarácsonyi ünnepséghez. December 21-én délelőtt, mintegy főpróbaként, a tanulótársaik előtt bizonyítottak a szereplők. Az esti telt házas előadást megtisztelte a szülőkön, rokonokon, ászári és nem ászári polgárokon kívül országgyűlési képviselőnk is. A műsor utáni forralt bor, forró tea, zsíros deszka, pogi fogyasztása közben jó hangulatú beszélgetéssel készültünk az otthoni, ránk váró karácsonyi ünnepekre. Itt a beszámoló, itt pedig a képek.

 

<< Vissza

Készítette: ARX Biztonsági Bt., 2012.

 Belépés