Határtalanul 2020.

Tisztelt Olvasó!
Ennél a pályázatnál is tolódtunk egy évet, oka természetesen a pandémia volt. A 2020/21. tanév 7. osztályosairól van szó, akik most a végzőseink. Hozzájuk csatlakozott 5 ötödik osztályos tanuló, akik ezen a felejthetetlen kiránduláson részt vettek. Olvassuk Erdősi Gáborné Betti tanárnő gondolatait a kirándulásról:

A programban az Ászári Jászai Mari Általános Iskola 8.a 8.b és 5. osztályos tanulói vettek részt, 39 fővel, és három fő kísérő pedagógussal.( Erdősi Gáborné projektvezető, a 8.a osztályfőnöke. Méhesné György Ildikó a 8.b és Windischné Pajor Mariettaaz 5. osztály osztályfőnöke)
A Székelyföld kincsei-Sóvidék csodái program időtartama 4 nap volt: 2022. 06. 01-04. Az utazást a Csillagösvény Utazási Iroda koordinálta.
A PÁLYÁZAT RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA:
Célunk az volt, hogy kapcsolatot teremtsünk az érintett tájegységek magyarságával, és erősítsük egymásban az együvé tartozás érzését.
A diákok az előkészítő órák során ismereteket szereztek az érintett tájegységekről, melyet az idegenvezetők: Erdélyi István, Kovács Szidónia, és Borbély Kis László tovább bővítettek. Jártunk Aradon, Déván Székelyudvarhelyen, Szovátán, a Medve-tó körül, Parajdon a sóvidéken, Szejkefüdőn, a Székelyek szent hegyén, a Hargitán, Korondon, Farkaslakán, Bögözön, Segesváron. Koszorút helyeztünk el Tamási Áron sírjánál, és Petőfi „kútjánál”.
A kiránduláson szerzett ismeretek, tapasztalatok minden tantárgy tananyagát bővítették. A gyönyörű tájak, a földrajzi, a sóról hallottak a kémiai, az ott látott állatok a biológiai, a képzőművészeti alkotások, a szobrok, a képek, a hímzések, a mondák, a legendák az irodalmi, a történelmi és néprajzi tudásukat gazdagította. Erdélyi ételeket kóstoltunk: csorba levest, tárkonyos ragulevest, parázson sült flekkent lerben sült krumplit, a speciálisan fűszerezett káposztasalátát, palacsintát áfonyalekvárral. Életre szóló élményekkel gazdagodtunk! Megtapasztaltuk, hogy határainkon túl is élnek magyarok, akiknek ugyanúgy magyar az anyanyelve, mint nekünk. A román nyelvet idegen nyelvként tanulják heti 4 órában, mint mi az angolt vagy a németet. Megtudtuk azt is, hogy a székelyudvarhelyi gyerekek egyenruhában járnak iskolába.
Az időjárás kegyes volt hozzánk, az eső egyszer sem esett, kellemes melegben, -néha túlságosan is- melegben teltek a napok. A közös utazás, az éneklések, a szálláson az együttlét, az egymáshoz való alkalmazkodásban erősített bennünket! Az öt nap összekovácsolta a három osztályközösséget is!

Kronológikus beszámoló, képekkel!

1. nap beszámoló
1. nap képek

2. nap beszámoló
2. nap képek

3. nap beszámoló
3. nap képek

4. nap beszámoló
4. nap képek

 

<< Vissza

Készítette: ARX Biztonsági Bt., 2012.

 Belépés