Erdélyi kirándulás 2012.


BGA-12-HA-01-0687 sz. pályázat
Erdélyi osztálykirándulás2012 tavaszán a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiírt egy pályázatot, melynek célja, hogy eljussanak tanulóink a határon túli magyarlakta területekre. A társulásban lévő három iskola –az önkormányzatok támogatásával- közösen elkészítette pályázatát, mely sikeresnek bizonyult. A pályázat címe: Rendhagyó megemlékezés Aradon az aradi vértanúkról.


Így október 4-6. közötti időszakban az ászári-császári-kerékteleki iskolák hetedik évfolyamos diákjai 8 kísérővel részt vettek egy élményekkel, új ismeretekkel teli kiránduláson, a „Határtalanul” program keretében. Utunk során több nagyvárost is érintettünk. Elsőként Nagyváradon álltunk meg. Itt először megnéztük a Római Katolikus Püspöki Székesegyházat, benne Szent László hermája és Mária Terézia által adományozott orgona, majd elsétáltunk Ady szülőházához. Késő délután érkeztünk Kolozsvárra. Városnéző sétánk során megtekintettük a város nevezetességeit, melyhez történelmünk kiemelkedő alakja: Mátyás király neve fűződik. A Házsongárdi temetőben sok híres ember nyugszik, mi Apáczai Csere János sírjánál róttuk le tiszteletünket- verssel és koszorúzással. Késő este érkeztünk Torockóra. Szállásadóink nagyon kedvesen fogadtak, és két napig gondoskodtak rólunk: megízlelhettük a saját készítésű lekvárokat, szörpöket és a helyi „specialitást”(zakuszka) is. A következő napon a természet közelségét élvezhettük. Kirándultunk a Torockószentgyörgyön, a Tordai-hasadékban, és megcsodáltuk a 120 m mélyen lévő sóbarlangot, melyben a csónakázó tó, biliárd, mini golfpálya és játszótér mellett még egy óriáskerék is működött nagy örömünkre. Nagyenyedre is ellátogattunk, kívülről és belülről megnéztük a várat a templommal, valamint a Bethlen Gábor Kollégiumot. Az utolsó nap is rendkívül mozgalmas volt. Először Gyulafehérváron álltunk meg, majd ellátogattunk a dévai Gyermekmentő Központba, itt emlékül egy fát is elültettünk az udvaron. A diákjaink bepillantást nyertek az itt nevelkedő gyerekek életébe, beszélgettek velük és átadtuk ajándékainkat. Késő délután érkeztünk Aradra, ahol megkoszorúztuk az aradi Vértanúk emlékére állított obeliszket, majd a Kultúr Palota kertjében meghallgattuk Tóth Árpád egyik versét. Az utazást - a kísérő tanárok és az idegenvezető által összeállított - totókkal, kvízjátékkal, székely népzenével, a témához kötődő filmekkel, versekkel és dalokkal színesítettük. Sok-sok fényképet, videófelvételt készítettünk, melyek közül néhányat Önök is megtekinthetnek az újság hasábjain, illetve az iskolánk honlapján.


A sok csodálatos látnivaló mellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy diákjaink és mi magunk is megtapasztalhattuk, bár külföldön vagyunk, de mégis egy nagyrészt magyarlakta területen, hogy használhatjuk anyanyelvünket, megértenek és szeretnek bennünket. Bepillanthattunk életükbe, mindennapjaikba, örömet szerezhettünk sok kisdiáknak ajándékainkkal, és rendhagyó módon emlékezhettünk meg Aradon az aradi vértanúkról. Barátságok köttettek az út során a három iskolából érkező diákok és a dévai gyerekek között.
Bárányné Nagy Katalin

A kirándulásról készült videó összeállítás itt tekinthető meg.

 

<< Vissza

Készítette: ARX Biztonsági Bt., 2012.

 Belépés