Büszkeségeink 2017-18.

Az Ászári Jászai Mari Általános Iskola sikeres tanulóiTisztelt Olvasó!

Az alábbiakban azokról a versenyekről írok, ahol tanulóink elindultak az év folyamán, és sikeres eredményükkel öregbítették iskolánk hírnevét. Jó tudni, hogy mindig van olyan diákunk, akiért izgulhatunk, aki tanulmányai mellett szakkörökön, tehetséggondozó foglalkozáson a pedagógusokkal, otthon a szülőkkel azért készül, hogy sikeresen helytálljon a különböző tanulmányi- és sportversenyeken.
Köszönjük az elért eredményeket

Benedek Elek mesemondó verseny

2017. novemberében, Bakonyszombathelyen került sor erre a megmérettetésre. A tavalyi évhez hasonlóan Sulyok Tomi ismét a dobogón végzett. Idén a képzeletbeli dobogó 2. helyére állhatott fel az 5-6. osztályosok kategóriájában, amihez gratulálunk neki. Felkészítője Deák Annamária volt.

Holenda Barnabás Matematika verseny, 2017. december 9.

A 2017/2018-as tanévben ismét megrendezésre került a Holenda Barnabás Matematika verseny Győr városában, az Apor Vilmos Iskolaközpont. Iskolánk alsós osztályaiból többen is részt vettek a megmérettetésen Ebben a tanévben is hasonlóképpen, mint a korábbi években néhány lelkes tanulók hetente matematika szakkörön mélyítette el a tudását. Tudatosan, heti szinten készültek a versenyekre. A verseny napján az Ászári Önkormányzat lehetővé tette (mint minden évben, most is nagy-nagy köszönet a falu vezetésének), hogy mikrobusszal utazzanak a helyszínre. A 3-4. osztályos diákoknak a környezet már ismerős volt, hiszen már a tavalyi évben is részt vettek ezeken a versenyeken.
A 2. osztályból összesen 5 fő képviselte a sulit, név szerint: Ádám Ramóna, Kovács Gergő, Sulyok Marcell, Szabó Lilla és Szécsényi Tímea. Mindenki szépen helyt állt, hiszen azt is figyelembe kell vennünk, hogy életük első matematika versenyén vettek részt. Szécsényi Tímea a 12. helyet szerezte meg.
A 3. osztályból a sok résztvevő közül Csonka Nóra 11, Vida Julianna 12., Csonka Balázs 19. helyezést érte el.
A 4. osztályosok közül négy tanuló indult a versenyen: Tóth Lőrinc 9.,Molnár Gábor 10., Bata Bálint 13. Elekes Dániel 15. helyezett lett.
Kedves Olvasó! Ezekre az eredményekre, higgyék el, nagyon büszkék vagyunk, és a szülők, felkészítők előtt is emelem nem létező, „virtuális” kalapomat.
Felkészítő tanárok: Kovács Kinga, Papp Istvánné, Lovasi Péterné

Olvasás-szövegértés verseny 3-4. osztály Császár2018. január 29.


Lassan már 10 éve annak, hogy a császári Zrínyi Ilona Általános Iskola alsós munkaközössége megszervezi a 3. és 4. osztályos tanulók számára ezt a versenyt. Minden évfolyamból 2-2 tanuló vehet részt, és együtt értékelik a 2 évfolyamot. A verseny két részből áll: az olvasott szöveg megértéséből és hangos olvasásból. Az idei tanévben a szákszendi iskola is képviseltette magát az ászári, császári és dadi iskolák mellett. Ezért is lehetünk büszkék Vida Juliannára, aki 3. osztályos létére az előkelő 2. helyet szerezte meg 4 iskola tanulói közül. Rajta kívül Griff Pankának is köszönjük a helytállást!
Ugyancsak dicséret illeti Tusa Anna Enikő és Fajkusz Vanessza 4. osztályos kisdiákjainkat az általuk elért 4. és 6. helyezésért.
Felkészítő: Sinigláné Gurumlai Piroska, Bárányné Nagy Katalin

Zrínyi Ilona Matematika Verseny, Kisbér, 2018. február 17.

Ez az egyik legrangosabb matematika verseny az országban, több tízezer vesz részt rajta. A Zrínyi Ilona Matematika verseny megyei fordulójára ebben az évben Kisbéren került megrendezésre 2018. február 16-án.
A 2. osztályból Szécsényi Tímea és Sulyok Marcell vettek részt a versenyen, és Timi a megyei fordulón 2. helyezést ért el. Az eredményhirdetésre 2018. március 2-án, Tatán került sor. Ezüstérmes versenyzőként tovább jutott az országos döntőre, Kecskemétre, 2018. március 28-30. között. Tímea az országos versenyen a 2. osztályosok között a 19. helyen végzett, ami egy nagyon szép teljesítmény.
3. osztályból a legjobb eredményt Csonka Balázs érte el, a 9. hely megszerzésével. Rajta kívül Csonka Nóra, Takács Dániel, Vida Julianna képviselte iskolánkat.
A 4. osztályosok közül öt tanuló indult a versenyen. Tóth Lőrinc 57., Elekes Dániel 133. helyezett lett. Molnár Gábor, Bata Bálint, Elekes Dániel és Böőr Mátyás is derekasan helytállt a számok ellen vívott küzdelemben.
Felkészítő tanárok: Kovács Kinga, Papp Istvánné, Lovasi Péterné
A felső tagozatosok is szerepeltek ezen a versenyen. 5. osztályból Juhász Tomi szerepelt a legjobban. 6. osztályosok közül Kakula Eszter és Bata Bálint érték el a legjobb eredményt. Felkészítésüket Garas Mariann tanárnő menedzselte.

Mese-és prózamondó verseny Ászár2018. február 23.

Iskolánk sok-sok éve szervezi ezt a versenyt Névadója tiszteletére. 8 évfolyam tanulói adják elő meséjüket, prózájukat 4. korcsoportra osztva. Az az ovisok is részt vesznek a versenyen. Az idei évben a nevezők száma meghaladta a 60 főt. Minden korcsoportban részt vettünk. Örömünkre szolgál, hogy az ovisok közül Petőcz Dániel, aki már azóta iskolánk tanulója lett, a 3. helyet érte el. A negyedikes Méhes Gergő második helyet érte el. Sulyok Tomi korcsoportjában nem talált legyőzőre, míg a nyolcadikos Garas Fanni a 3. helyen végzett.

Országos Titok Történelem Levelező Verseny, Eredményhirdetés 2018. május

A történelem tantárgy iránt fokozottan érdeklődő 5. és 8. osztályos tanulók ebben a tanévben is jelentkeztek a TITOK Oktatásszervező Bt által kiírt országos levelező történelem versenyre.
A 6 fordulóból álló versenysorozat a korosztályoknak megfelelően, az éves tananyagon jelentősen túlmutatva 6 fordulóból állt. A sok-sok kutatómunkát, szövegértést, kreativitást igénylő feladatok megoldása szép eredményt hozott tanulóink számára.
A 5. osztályos versenyzőkből álló csapatok eredményei:
HISTORIKUSOK- 3. helyezés (teljesítmény: 98,5%)
tagjai: Kálmán Zsóka, Balázs Dóra Samuella, Kucin Petra, Varga Dorka
HONFOGLALÓK - 4.helyezés (teljesítmény: 98,2%)
tagjai: Vida Johanna, Széles Melani, Horváth Kevin, Galambos Roland
KŐKORSZAKI SZAKIK – 4. helyezés (teljesítmény: 98,2%)
tagjai: Kiss Kevin, Takács Bálint, Járóka Kiara, Pásztor Dzsenifer
SÖTÉT LOVAGOK – 5. helyezés (teljesítmény: 97,9%)
tagjai: Sulyok Tamás, Juhász Tamás, Zséfár Márk, Apró Márk
A 8. osztályos versenyzők eredményei:
TÖRI LOVAGJAI - 3. helyezés (teljesítmény:98%)
tagjai: Garas Fanni, Tóth Rebeka, Végh Laura
Egyéniben Kiss Balázs mérettette meg tudását- 3.helyezést ért el (teljesítmény:98%)
Felkészítő tanáruk: Mészárosné Fehér Gabriella
A versenyzőknek gratulálunk a szép eredményekért!

Körzeti anyanyelvi verseny Kisbér, 2018. május 8.

Ez is egy hagyománnyá vált körzeti verseny, melyen a környékbeli általános iskolák 3-4. osztályos tanulói mérik össze nyelvtani, helyesírási tudásukat és logikus gondolkodásukat. Közel 60 tanuló vett részt a megmérettetésben, diákjaink a középmezőnyben végeztek.
Résztvevők voltak: Mészáros Nóra, Vida Julianna a 3., Gyovai Ágnes Rebeka, Kovács Réka Rebeka a 4. osztályból.
Felkészítő: Sinigláné Gurumlai Piroska, Bárányné Nagy Katalin

I. Miklósi Muzsikusfesztivál, Mosonszentmiklós, 2018. május 17.

Május 17-én a Mosonszentmiklósi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában került megrendezésre az I. Miklósi Muzsikusfesztivál. A versenyen Győr-Moson-Sopron megyei Alapfokú Művészeti Intézmények tanulói (Bezi, Lébény, Tét, Mosonszentmiklós) szerepeltek, amelyre iskolánk zeneszakkörös növendékei is meghívást kaptak a rendezvény egyik fő szervezőjének, Zimonyi tanár úrnak köszönhetően. A tanulók fa- és rézfúvós, zongora, hegedű, ütős hangszerek, citera és kamarazene kategóriában mérték össze tudásukat. Felkészülésüket a szakmai zsűri (Kertes Anna - Győri Nemzeti Színház korrepetitora, zongoratanár, Szilliné Orlovits Magdolna - Győri Nemzeti Színház I. fagottosa, Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium fagottanára és Héczné Tóth Mária a Mosonszentmiklósi Széchenyi István Általános Iskola és AMI igazgatónője) minősítette. A jelentős létszámú közönség tapsa sem maradt el a szép produkciók hallatán.
Furulya szakköröseinket a 2. osztályos Sulyok Marcell és a 6. osztályos Helbert Ryan képviselte. Marcell a korosztályában kiemelkedő teljesítményt nyújtott, melyet a zsűri arany minősítésben részesített. Ryan szép hangon, mély átéléssel szólaltatta meg versenydarabját, ami ezüstérmet hozott számára. Kamarazene kategóriában pedig az Ászár-Lébény-Mosonszentmiklós furulyaegyüttes csapatát erősítették szép eredménnyel.
A zsűri kiemelt Nívó díját a zongoristák között ketten érdemelték ki, a 2.osztályos Vida Julianna és az 5. osztályos Vida Johanna, iskolánk diákjai. Bartók Béla szerzeményeit ügyesen, precízen szólaltatták meg.
Felkészítő tanáraik: Mészárosné Fehér Gabriella és Zimonyi Gábor.
A szervezőknek és a versenyzőknek gratulálunk a szép teljesítményükért és reméljük jövőre hasonló élményekben lesz részünk!

Bendegúz NyelvÉSZ Anyanyelvi tanulmányi verseny megyei döntő, Komárom, Feszty Árpád Általános

Iskola: 2018.03.24. 1400
A 2017/2018-as tanévben is megrendezésre került a Bendegúz nyelvtan megmérettetés. Az iskolai fordulóra ebben a tanévben, február 9-én pénteken került sor. Két nappal a versengés előtt megérkeztek a központi feladatlapok iskolánkba. A versenyt megelőzően, a magyar tehetséggondozó órákon és magyar órákon is készültünk az előző évek „Bendegúzos” feladatainak megoldásával. Sokat számít a felkészültség, talán még többet az önbizalom, a bátorság. A gyerekek nagyon lelkesek voltak, sok feladatlapot megoldottak, aminek meg is lett az eredménye.
A 2. osztályt öt kisdiák képviselte a házi bajnokságon. Közülük, Sulyok Marcell és Szécsényi Tímea ért el szép pontszámot, így ők képviselhették iskolánkat a megyei döntőben. Az iskolai fordulóból dolgozatuk alapján, a résztvevők számától függően évfolyamonként azt a kb. 30 versenyzőt hívták meg, akik legalább 50%-os eredményt értek el. Minden iskolából osztályonként maximum 3 főt. A megyei döntőt a nyelvÉSZ verseny megyei bázisiskoláiban rendezték meg. A munkára 45 perc állt rendelkezésükre a gyerekeknek.
A feladatok hasonló jellegűek voltak, mint az iskolai fordulóban, de természetesen itt már „emelik a tétet”, egy kicsit nehezítették a feladatokat, így még több tudásra és leleményre volt szükség a jó megoldásokhoz. Két tanulónk közül, Szécsényi Tímea a megyei versenyen a 3. helyezést ért el. Jutalmul oklevelet, és ajándék „Bendegúzos” tollat kapott.
Gratulálunk az elért eredményhez! Szép emlék marad számunkra!
A 4. osztályból 6 tanuló (Böőr Mátyás, Kovács Réka Mária, Tusa Anna Enikő, Gyovai Ágnes Rebeka, Szloboda Dorka, Haklits Hanga Hanna) vett részt, sajnos a megyei fordulóba egyiket sem hívták be. Mindettől függetlenül megérdemlik a dicséretet.

Kaán Károly természetismeret verseny Lábatlan, 2018.04.13.

Ebben a tanévben a XXVI. Országos Kaán Károly Természet- és Környezetismereti versenyt rendezték meg, melynek megyei döntőjén iskolánkat két 6-os tanuló Budai Kira és Bata Barnabás képviselte.
A versenyt hosszas felkészülés előzte meg. A 4.5.6. osztályos természetismereti tananyagon kívül a Természetbúvár szaklap előírt cikkeit továbbá hazánk nemzeti parkjait, és Kaán Károly életútját, munkásságát kellet alaposan tanulmányozni. Sok-sok órás felkészülés, feladatlap megoldás után került sor a megmérettetésre. A megyei versenyen számos iskola képviseltette magát Büszkék lehetünk tanulóinkra: Budai Kira 6., míg Bata Barni a 13. helyen végzett. Felkészítésüket Erdősi Gáborné tanárnő menedzselte.

Idegen nyelvi verseny (regionális)


2018. 04. 13-án két tanulónk vett részt a már tizenkét éve hagyományosan megrendezésre kerülő regionális idegen nyelvi versenyen, Helbert Anita felkészítésében. A verseny helyszíne a Kisbéri Táncsics Mihály Gimnázium volt, ahol az előző évekhez hasonlóan a környező általános és középiskolák diákjai mérhették össze tudásukat angol, illetve német nyelven. A tanulók ének, vers, próza vagy prezentáció kategóriák közül választhattak. Diákjaink angol nyelven indultak prezentáció kategóriában, melynek témája Skócia volt. Lelkiismeretes felkészülésüknek köszönhetően mindketten szép eredménnyel térhettek haza.
Helbert Ryan az 1., Donner Vivien pedig a 4. helyen végzett.

XI. Nemzetközi Internetes Verseny 2017/2018-as tanév, Mozaik Országos Tanulmányi Verseny Irodalom 1-2. tantárgyban

Ezen az internetes versenyen 2. osztályunkat Szécsényi Tímea képviselte, aki itt is nívós eredményt ért el, hiszen a dobogó legfelső fokára állhatott, első lett.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre, április 22-én Szegeden az Arany János Általános Iskolában került sor. Gratulálunk Tímea! Büszkék vagyunk Rád!

Mozaik Matematika verseny, Tudásbajnokság matematika tantárgyban

Szécsényi Tímea matematika versenyeken is felmérte tudását, melyeken újabb kiemelkedő sikereket ért el. A Mozaik Matematika verseny országos döntőjén a 3. helyezett lett, melynek eredményhirdetése 2018. április 22-én volt Szegeden. A Tudásbajnokság Matematika verseny megyei döntőjében 1., országos döntőjén pedig 6. helyen végzett.

Ifjú Fizikus Verseny, Tata, 2018. május 10.

Ebben a tanévben 44. alkalommal került megrendezésre a Komárom-Esztergom megyei Ifjú Fizikus Verseny. A megye iskoláiból 138 hetedik és nyolcadik osztályos tanuló adhatott számot fizika tudásáról.
A hagyományokhoz hűen három iskolai fordulóval kezdődött a verseny. Ősz óta oldottak a gyerekek rengeteg számolásos feladatot, végeztek kísérleteket, magyarázatot kerestek különböző jelenségekre, valamint megismertek fizikatörténeti érdekességeket. Ebben a témában a kérdéskör idén Eötvös Lóránd életéhez és munkásságához kapcsolódott. Az iskolai fordulón jól teljesítők közül húsz 7. osztályos, és húsz 8. osztályos tanulót hívtak meg a megyei döntőre, amelynek a tatai Eötvös József Gimnázium adott helyet. Itt elméleti, gyakorlati-mérési és fizikatörténeti feladatokat kaptak a résztvevők. Tanulóink nagyon jól teljesítettek már azzal is, hogy mind a három indulót behívták a döntőre. A sok készülés meghozta eredményét, mert a nagyon nehéz versenyen Pék Alex megszerezte az első helyezést. A másik két induló közül Végh Laura hatodik, Garas Fanni pedig hetedik helyezett lett a 8. osztályosok kategóriájában.!
Gratulálunk a szép eredményekért! Felkészítő tanár: Garas Mariann

„Az év Jászaisa” matematika háziverseny

Hagyományainkhoz híven a tanév vége felé közeledve május 28.-án megrendeztük iskolánkban az „Év Jászaisa Matematikaversenyt”. Három évvel ezelőtt, amikor útjára indítottam a versenyt, még nem gondoltam, hogy ennyi vállalkozó kedvű felsős diák méretteti meg magát matematikából. Ami külön öröm számomra, hogy az érdeklődés nem csökken, sőt a jelentkezők száma egyre növekszik.
A négy felsős évfolyam diákjai találkozhattak a feladatok között geometriai, logikai, algebrai és egyéb érdekes feladatokkal. Az idei tanévben a következő eredmények születtek:
Az év „Jászaisa”:
5. osztályban: Vida Johanna
6. osztályban: Bata Barnabás
7. osztályban: Lengyel László
8. osztályban: Pék Alex

A verseny szervezéséről, a feladatok összeállításáról Garas Mariann és Kakula Zsoltné tanárnők gondoskodtak. Köszönet érte!

Végül, de nem utolsósorban a sportokban elért eredmények
Körzeti Játékos Sorverseny, Ászár, 2018. 04. 18.

Résztvevő tanulók száma:36 fő
Iskolánkban évek óta megrendezzük, a szomszédos iskolákat is invitálva a Játékos Sportversenyt. A diákolimpia sorverseny feladatai közül 9 játékot választunk ki, amit a meghívott iskolákkal megbeszélünk és gyakorlunk a versenyre. Az osztályokból kiválasztjuk a versenyre a gyerekeket, 4 fő- 2. osztályos tanulót (2 lány, 2 fiú ), valamint a 3. és 4 .osztályból ugyanígy, a csapatok 12 főből állnak. Ezek után kezdődhet a heteken át tartó lázas gyakorlás a versenyre. Az idén 36 kisdiák vett részt az eseményen.
A verseny napján, a csapatok megérkezése után, a felkészítő tanárokkal kisorsolunk a 9 játékból, 5+ 1 játékot. Minden játéknál változik a pálya berendezése, a hossza, és a csapatok elhelyezkedése is. A verseny indítása előtt, feladat ismertetése után, a házigazda csapat mindig bemutatja az adott játékot. A szabályokra felhívjuk a csapatok figyelmét. Minden csapat mellett áll egy bíró, aki az időt méri és figyeli a szabályok pontos betartását.
A jó hangulatú verseny közös bemelegítéssel kezdődik, majd indulhat a versengés. Öt feladatot kell teljesíteni a csapatoknak, melyhez elsősorban ügyességre és gyorsaságra van szükségük. Arra az esetre, ha két csapat között holtverseny alakulna ki, ott a plussz 1 játék, ami eldöntheti az eredményt. Minden évben egy nagyon jó hangulatú hajrának lehetünk részesei.
1. helyezést ért el Ászár I. csapata.
2. helyezett lett a császári Zrínyi Ilona Általános Iskola.
3. Ászár II. csapata végzett.

A nap zárópontja az ünnepélyes díjátadás volt. A nyertes csapatok tagjai láthatóan elérzékenyültek az érmek, valamint a kupa átadásakor.

Diákolimpia súlyemelés

Iskolánk 3 tanulója rendszeresen jár a Kisbéri Vállalkozók SE súlyemelőcsapatába. Az év során több versenyen megmérettették magukat, íme az eredményeik:
Ari Éva Olívia 5. b. osztályos tanulónk a TINI OB területi versenyét Kisbéren, a Nyugati országrész döntőjét Ászáron megnyerte súlycsoportjában. A diákolimpia országos döntőjében Vajszlón az előkelő 3. helyet szerezte meg. Gratulálunk neki!
Kiss Kevin László 5. a. osztályos tanulónk a TINI OB területi versenyén Kisbéren a 3.lett, ugyancsak ezt a helyezés érte el az Oroszlányban megrendezett területi minősítő versenyen. A Nyugati országrész döntőjét Ászáron megnyerte súlycsoportjában.
Kovács Erik 6. osztályosunk a TINI OB területi versenyét Kisbéren és a Nyugati országrész döntőjét Ászáron 6. helyezettként fejezte be súlycsoportjában.
Mindhárom tanulónknak jár az elismerés ehhez a nagyon nehéz sportágban való sikeres szereplésért. Imrő Dezső készítette fel őket, jár neki is a gratuláció!

Vívás

December 4-én a kisbéri Zsivótczky Gyula Városi Sportcsarnok adott otthont a Mikulás-kupa vívóversenynek. Iskolánkat kettő tanuló képviselte, eredményeiket alább olvashatja.
Haklits Hadasa korcsoportjában a negyedik helyet, míg testvére, Hanga az első helyet szerezte meg.
Következő versenyüket, a pannonhalmi apátsági sportcsarnokban rendezett versenyen is indultak. Hadasa hatodik, Hanga ismét az első helyet szerezte meg.
A két verseny alapján edzőjük benevezte őket az országos Diákolimpia budapesti döntőjére. Hadasa a 14. helyen végzett. Hanga kitett magáért, az előkelő 2. helyet szerezte meg, drámai csatában. Mindössze egy tussal nyert ellenfele.
Le a kalappal a lányok előtt, akik ezt a fizikai és pszichikai állóképességet igénylő sportágat űzik. Várjuk a jó folytatást.

Tájékozódási futás

Iskolánkban évek óta folyik a tájékozódási futás megismerése és gyakorlása a testnevelés órák, valamint a sportnapok keretein belül. Ezeken a háziversenyeken elért eredmények alapján az edző, Vásárhelyi Tas és a testnevelők a Diákolimpia megyei döntőjére 9 tanulónkat nevezték be. Almásfüzitőn április 27-én került sor a megmérettetésre. Az indulók közül többen értek el jó eredményt! Kovács Kata tizedik, Haklits Hanga és Haklits Hadasa kilencedik, Vida Johanna hetedik, Bata Bálint ötödik, Mészáros Nóra és Bata Barnabás első helyet szerzett korcsoportjában. Utóbbi három tanulónk eredményei feljogosították Őket, hogy részt vegyenek a Diákolimpia országos döntőjén.
Diákjaink éltek az eredmények adta lehetőséggel. Külön szerencse, hogy a versenyt településünktől nem messze rendezték meg. A kétnapos verseny első fordulójára május 26-án Veszprémben, másodikra 27-én Eplényben került sor. Valamennyi korcsoportban 100-nál több fő indult, a legtöbb „profi” egyesületből. A miénkhez hasonló iskolából indulók száma ritka volt, mint a fehér holló. Ennek ellenére Bata Bálint a 29. és 43. helyet, Bata Barni 10. és 18. lett a versenyen. Mivel az indulók száma több száz volt korcsoportonként, jellemzően egyesületek képviseltették magukat, óriási eredménynek számítanak ezek a helyezések.

Valamennyi Jászaisunkat óriási „respect” illeti, személy szerint minden elismerésem számukra, felkészítőik és a nyugodt családi hátteret biztosító szülők számára is.A szaktanároktól kapott információkat kicsit átalakította, összegyúrta, zanzásította (így is több oldalra sikerült) és a község számára publikálta:
Ászár, 2018. június 15. Erdősi Gábor iskolatitkár
 

<< Vissza

Készítette: ARX Biztonsági Bt., 2012.

 Belépés